Propolishoning voor patiënten met griepachtige klachten
Cursussen
Toelichting cursussen Nederlandse Bijenhouders Vereniging
Imkeren
Niveau: Basis
Basiscursus Imkeren
Basiscursus Imkeren
Geïnteresseerd in het bijenvolk en in het houden van bijen. Dan is de Basiscursus Imkeren een mooie start.Leer in de periode van voorjaar tot herfst de beginselen van het imkervak.
Voortgezet Imkeren
Voortgezet Imkeren
Na het behalen van de Basiscursus Imkeren is vaak behoefte aan het opfrissen van de lesstof en de praktijkhandelingen. Je leert de verschillen tussen bijenvolken te herkennen en hoe daarmee om te gaan.Kennismakingscursus
Kennismakingscursus
Is het houden van bijen wat voor jou? De kennismakingscursus geeft in een paar theorie- en praktijkbijeenkomsten inzage in het bijenvolk en wat de rol van de imker is.Jeugdcursus
Jeugdcursus
Speciale cursus voor jongeren. Samen met leeftijdgenoten leer je alle basisvaardigheden voor het houden van bijen.Korfimkeren
Korfimkeren
KorfimkerenNiveau: Gevorderd
Koninginnenteelt
Koninginnenteelt
De koningin is de spil in het volk. Ze is draagster van de genen. Gerichte teelt en selectie leiden tot gewenst en voorspelbaar gedrag. De cursus heeft tot doel dat de imker de vaardigheden voor het zelf telen onder de knie te krijgt.Bijengezondheid
Bijengezondheid
Kennis van de imker over bijenziekten en de bestrijding ervan is cruciaal. Met de cursus bijengezondheid ben je in staat ziekten te herkennen en ben je op de hoogte welke maatregelen te nemen.Niveau: Specialist/Professioneel
Opleiding Leraar Imkeren
Opleiding Leraar Imkeren
Na de opleiding Leraar Imkeren is de leraar bevoegd om de volgende cursussen te geven: Basiscursus Imkeren en de cursus Voortgezet Imkeren. Het diploma is ook de basis voor het geven van cursussen met specialistische onderwerpen zoals koninginnenteelt oSpecialist Koninginnenteelt
Specialist Koninginnenteelt
Deze cursus stelt bijenteeltleraren en ervaren imkers in staat cursussen koninginnenteelt te gaan geven. Vakbekwaamheid vergroten en informeren over de nieuwste ontwikkelingen staan centraal.Specialist Bijengezondheid
Specialist Bijengezondheid
Deze cursus is bestemd voor leraren Bijenteelt, Bijengezondheidscoördinatoren (BGC-ers), leden van diagnoseteams en andere geïnteresseerden.Bijenproducten
Niveau: Basis
Bijenproducten (mede, likeur)
Bijenproducten (mede, likeur)
Mede, de honingwijn is een eeuwenoude drank, maar er is meer te maken met honing.Keurmeester Honing
Keurmeester Honing
Een keurmeester van honing controleert of de productenvoldoen aan alle wettelijke voorschriften zoals deze vastgelegd zijn middels een keuringsreglement.
Niveau: Specialist/Professioneel
Specialist Bijenproducten
Specialist Bijenproducten
De cursus biedt je een afgeronde opleiding die diep ingaat op bijenproducten, zoals honing, was, stuifmeel, propolis en koninginnegelei.Keurmeester Bijenproducten
Keurmeester Bijenproducten
Leer de kwaliteit van honing en andere bijenproducten te beoordelen.Alleen toegankelijk voor geslaagden van de cursus Specialist Bijenproducten.
Leefomgeving en (wilde) bijen
Niveau: Basis
Drachtplanten
Drachtplanten
Niet elke bloem is geschikt voor bijen. In deze cursus leer je in welke planten bijen nectar en stuifmeel vinden. Wat bloeit er in de omgeving en in je tuin? Wat kun je doen aan de verbetering van de leefomgeving.Biodiversiteit
Biodiversiteit
Wetenswaardigheden en praktische handelingen passeren de revue. Aandacht van de biodiversiteit, de omgeving waarin sociale en solitaire bijen moeten leven.Korfvlechten
Korfvlechten
Eeuwen lang werden honingbijen in korven gehouden. Je leert dit oude ambacht in de praktijk. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de soorten korven en materialen die ervoor worden gebruikt.Pollenanalyse
Niveau: Specialist/Professioneel
Ambassadeur Biodiversiteit
Ambassadeur Biodiversiteit
Opleiding tot regionaal vertegenwoordiger van de NBV t.b.v. verbetering van dracht/biodiversiteit.Specialist Bestuiving
Specialist Bestuiving
Kennis over de optimale omstandigheden waaronder goede bestuiving plaatsvindt, zijn bevorderlijk voor het succesvol inzetten van honingbijen als bestuivers.Nederlandse honing met Nederlandse propolis
Imkers werken samen op zoek naar medicijnen en ondersteunende middelen
Bij het zoeken naar medicijnen voor de ziekte die Nederland op dit moment plat legt, wordt natuurlijk ook in de voorraad bekende medicijnen gezocht en dat leidt, zoals zo vaak, terug naar de natuur. Dr. Wiebe Braam deed in het verleden al onderzoek aan de heilzame werking van propolis en schreef hierover het boek “De geneeskracht van propolis”. Geïnspireerd door buitenlandse onderzoeken naar de antivirale werking van propolis is het van belang om te onderzoeken of propolis een positieve invloed heeft op de griepverschijnselen van de verschillende griepvirussen die nu rondgaan. Daarom dit initiatief van een aantal imkers in samenwerking met proplis onderzoeker A.van der Knaap (chemicus) om Nederlandse propolis bij elkaar te brengen en beschikbaar te maken voor mensen die het willen proberen.
Annette van der Knaap is chemicus. Bij toeval kwam ze in aanraking met propolis en de heilzame werking ervan. Ze raakte er door gefascineerd, deed onderzoek naar de samenstelling en werd al doende specialist. Propolis wil ze inzetten om gemengd in honing aan te bieden aan patiënten met griepachtige klachten.
Imkers zamelden tot 15 april 2020 propolis en honing in
Annette van der Knaap over haar actie:
"Er wordt een beroep op alle burgers gedaan om mee te helpen de verspreiding van griepachtige klachten te remmen. Imkers kunnen nog meer: zij kunnen helpen met hun honing en propolis voor de grote groep patiënten met griepachtige klachten. Het recept van de honing met propolis dat een aantal van jullie kennen uit mijn workshop, is verder geoptimaliseerd en kan een aanmerkelijke verlichting van griepklachten geven. Aan de apothekers van de crisisteams van twee Brabantse ziekenhuizen in Uden en Breda heb ik gevraagd wat de voorkeur verdiend qua onderzoek met de propolishoning. Het is belangrijk dat de mensen zo veel mogelijk thuis genezen waardoor de aantallen mensen die een beroep op het ziekenhuis moeten doen, voor hen behapbaar blijven. Dus de propolishoning gaat naar de 'gewone' consument.
- Meer informatie voor imkers en inleverpunten vindt u hier.
- Meer informatie voor consumenten (en afhaallocaties) vindt u hier.