Informatie voor imkers

 

Er is nog behoefte aan meer inleverpunten en aan verkooppunten voor de verspreiding. We zoeken adressen verspreid door het land. Wilt u meewerken? Neem contact op met Annette van der Knaap: a.van.der.knaap@planet.nl 

Nederlandse honing en propolis bijdragen voor dit project

Wat doen de imkers?

Verzamelen en insturen van honing en propolis, tot uiterlijk 15 april.
De propolis kan per post worden verzonden naar: Groot-Zuideveld 4, 4271CC Dussen.

Eventueel kunnen kleine hoeveelheden van imkers binnen de afdeling bij elkaar gevoegd worden en gezamenlijk worden ingestuurd. 

De propolis wordt meteen bij binnenkomst beoordeeld voor verwerking, want het oplossen in alcohol en filtreren duurt enige tijd voordat het bruikbare zuivere tinctuur van constante samenstelling is.
Beschikbare honing in eerste instantie alleen aanmelden. Deze wordt afgeroepen op het moment van productie. Honing in potten moet voorafgaande aan de productie van het honing-propolisproduct worden overgegoten in emmers. 
Voor de aangeboden producten gelden de volgende vereisten:

Propolis:

  • Tot maximaal drie jaar oud (daarvan is uit onderzoek gebleken dat de kwaliteit voldoende goed en constant is),
  • De propolis mag niet in contact zijn geweest met anti-varroa chemicaliën. (normale behandelingen van het volk met mierenzuur of oxaalzuur zijn geen probleem). 
  • De propolis mag in geen geval verhit zijn geweest boven de 40°C. (dus ook niet opgeslagen in het raamkozijn in de zomerzon, en niet geoogst na het afsmelten van de was)
  • De propolis mag van allerlei oorsprong en samenstelling zijn. Dus propolis van propolisroosters, maar ook afschraapsels van roosters, raampjes en kastmateriaal. Het maakt niet uit dat er nog houtsplinters, delen van bijen etc bij zit. We reinigen de propolis tijdens het productie proces van de tinctuur.  

 Honing:

  • Rauwe, onverhitte honing, koud-geslingerd.
  • Verpakking in emmers
  • Het mag gekristalliseerd zijn.
  • Het moet wel 'gezonde' honing zijn, dus niet van een veld vlak naast een boer die regelmatig pesticiden spuit. Daarom is het ook niet mogelijk om buitenlandse honing te gebruiken. We moeten een zuivere herkomst hebben.

Herkomst ingrediënten vastleggen

Bij het ingeleverde materiaal hoort een standaardformulier met naam, adres telefoonnummer en email adres, de hoeveelheid honing of propolis die ingeleverd is en een indicatie van de bloemensoort van de honing, zodat de herkomst van de producten wordt geregistreerd.

Vergoeden of ruilen?

De vergoeding voor de propolis is op basis van het bestanddeel zuivere propolis (het wasgehalte van de ruwe propolis kan nogal variëren). De vergoeding voor uw bijdrage kan bij grotere hoeveelheden propolis bestaan uit een kiloprijs (/kilo zuivere/hoge kwaliteit propolis), maar desgewenst of bij kleinere hoeveelheden, ook in de vorm van potjes gereed product propolis-honing die u zelf in uw omgeving kunt verspreiden. Houdt hierbij wel de voorschriften van het RIVM in gedachte en vermijd sociaal contact met klanten. Hoeveelheden propolis onder de 20 gram kunt u beter voor eigen gebruik houden.

De vergoeding van alle kosten is afhankelijk van de inkomsten uit de verkoop van het product. Er is geen winstoogmerk tijdens de looptijd van dit onderzoeksproject. Vooralsnog is het project opgezet met vrijwilligerswerk. Voor het medisch onderzoek wordt Europeesche subsidie aangevraagd.

INLEVERPUNTEN PROPOLIS (zo spoedig mogelijk) en honing (na afroep)

Imkerverenigingen kunnen zich nog opgeven om te fungeren als inleverpunt, bij: a.van.der.knaap@planet.nl

  • Breda, huize "Op hoop van herstel", Tuinbouwlaan 22 (imker O. Visser, herborist A. van Woudenberg)
  • Dussen, Groot-Zuideveld 4 (A.van der Knaap)
  • Amsterdam, Stadsimkerij Soetheem, Donker Curtiusstraat 2K, zie: www.soetheem.nl
  • Oirschot / De Beerzen, vereniging Sint Ambrosius

Productie van de eerste potjes honing met propolis

Op 26 maart is de eerste charge honing met propolistinctuur gemengd en afgevuld in potjes van 100 gram door de welwillende inzet van de productiefaciliteiten van De Bijenboerderij in Strijbeek. Deze eerste potjes zijn al verkrijgbaar rond Gorinchem, Amsterdam, Breda en Wanrooy.
Ieder die dat wil, kan zich opgeven als verkooppunt en de potjes bij de Bijenboerderij bestellen. Uw adres wordt dan op de NBV website toegevoegd aan de consumenten informatie.

(31 maart 2020)