Cursuslocaties:
Cursus: Kennismakingscursus
Aantal plaatsen beschikbaar: 15
Prijs: € 45,-
Start datum: 08-04-2025
Direct naar aanmeldformulier
Afdeling: | Olst-Wijhe |
Docent: | Sigis Sparenberg |
Contactpersoon: | henk morrenhof <secretaris.ijsselbijkers@gmail.com> |
Cursuslocatie: | Rietbergweg 2B, 8131 PL, Olst |
Routebeschrijving: | volgt na inschriijving |
Tel: | 06-57940482 |
De Kennismakingscursus
Algemeen
Bijen spelen een belangrijke rol in de voedselketen van mensen en dieren, maar hoe zit het nu met de bijen? Hoe belangrijk zijn ze, hoeveel soorten zijn er, hoe staan ze er voor en wat kunnen wij als mens iets bijdragen aan hun kennelijk zware strijd om te overleven. Is die bijdrage van de mens alleen vergunt aan de praktiserende imker of is het veel breder en is de imker van nu toch een andere dan die van weleer? Als je er over denkt om imker te worden wat is dan je verantwoordelijkheid, wat moet je weten en uiteindelijk kunnen? Voedsel is net als voor elk organisme de eerste levensbehoefte. Bijen voedsel haal je niet in de dierenwinkel, ze moeten het zelf kunnen vinden op de plaats waar ze staan en van maart tot oktober, kan je zo'n plekje bieden aan de bijen, kan en wil je daar zelf iets aan verbeteren? Zomaar wat algemene punten die we even vasthouden voor later.
Doel van de cursus
Belangstellende kennis laten maken met de bijen en het bijenhouden als voorbereiding op de keus om zelf bijen te houden of op een andere wijze betrokken te zijn bij het ondersteunen van de ontwikkeling en het overleven van insecten, in het bijzonder de honingbij. Verwonderd raken over wat er in het bijenvolk gebeurt, leren wat de rol van de imker is en hoe die in te vullen. Te kunnen beoordelen/kiezen of bijenhouden iets is wat bij je past, of dat je op een andere wijze betrokken wilt zijn bij de bijen of de imkervereniging.
De honingbij
Hoe de honingbijen overleven en wat ze daarvoor moeten doen, welke 'afspraken' ze daar met elkaar over hebben gemaakt is het thema wat we de verwondering noemen. Het gaat over de continuïteit, voortplanting, taken van de bij in de verschillende levensfase en door welke signalen het volk bestuurd wordt. Welke voorwaarde er zijn om te kunnen overleven.
De Imker
De imker zorgt er voor dat zijn bijen ondersteund worden in hun natuurlijke ontwikkeling, volken veerkrachtig zijn, kunnen omgaan met ziekte en plagen, met of zonder ondersteuning. Dat vraagt kennis en vaardigheid die verder gaat dan het volgen van een imkercursus, maar daar wel mee begint. In deze cursus geven we een globaal beeld welke taken de imker heeft en welk tijdsbestek daarbij hoort.
Bijenproducten
Bijenproducten gaat verder dan alleen honing. Om een iets completer beeld te geven worden een aantal producten, herkomst, manier van verzamelen en de toepassingen in het volk en door de mens wordt beknopt besproken, getoond en misschien wel geproefd.
Waar begin je aan?
Als je gegrepen wordt door de bijen en daar zelf mee aan de slag wilt moet je investeren in kennis en imkermaterialen, een goede plek hebben voor het bijenvolk. We bespreken in de cursus niet alleen de taken en verantwoordelijkheden van de imker, de regels die er gelden bij het bijenhouden, maar ook de inspanning, de kosten en wat bijenzorg in de praktijk betekend voor de aspirant imker.
Tijd
De kennismakingscursus bestaat uit 4 dagdelen van 2½ uur dit zijn 3 theorieavonden en een praktijkmiddag op de bijenstand.
Data
8 april: Theorieavond, de verwondering.
15 april: Theorieavond, het voedsel- de insecten biotoop- Robuustheid afhankelijk van Biodiversiteit.
6 mei: Theorieavond, de imker Taken, uitrusting, tijd en investering. Blik op het vervolg, de basiscursus.
10 mei: Praktijkmiddag, kijken in de kast en de bijenwinkel, direct opgeven en registreren van deelnemers voor de basiscursus.
Kosten
Kosten inclusief lesmateriaal en koffie € 45,-.
Verdere info over de inhoud van de cursus vindt u hieronder:
1e dagdeel: De verwondering:
- Wetenswaardigheden over de bijen en het volk.
- De bijensteek: Onvermijdelijk bij het bijenhouden. Waar moet je rekening mee houden en wanneer moet je niet beginnen aan je nieuwe hobby?
- De bij en wij: De bij speelt een belangrijke rol in de voedselketen. De betekenis van de bij zowel economisch als ook in de voedselvoorziening.
- De bij en het volk: De honingbij is een sociaal levend insect, er is een patroon waarin het bijenleven zich voltrekt met een 'oneindig' aantal functies die schijnbaar vanzelf vervuld worden.
- Splitsen der volken: Het bijenvolk splitst zich op en op en op om het voortbestaan te verzekeren. Wat gebeurt er en waarom, hoe wort het gestuurd
- Darren op bestelling: Mannetjes zijn er alleen in de zomer, zijn welkom in elke bijenkast zolang de kans op maagdelijke koninginnen mogelijk is. Zwalkers, ontrouwen aan hun eigen volk.
- De rust keert weer: De stormachtige ontwikkeling in het voorjaar en het opsplitsen van het volk is de voortplantingsdrift voorbij. Het volk richt zich nu op andere taken.
- Overleven: Terug naar het grotere geheel, het overzicht en de randvoorwaarden om te overleven.
- Verdiepende: Even een slagje dieper en terugkijken naar de voorwaarde om te overleven, vitaliteit, het verschijnsel bijenziekte, oorzaken en oplossingen.
- Bijenproducten: Welke producten maakt de bij, hoe worden ze geconserveerd en opgeslagen wat weten we over de samenstelling en waarvoor worden ze gebruikt door de bijen?
2e Dagdeel: Het voedsel- de insecten biotoop- Robuustheid afhankelijk van Biodiversiteit
Nadere info volgt.
3e Dagdeel: De imker Taken, uitrusting, tijd en investering. Blik op het vervolg, de basiscursus.
- Wat moet de imker weten, kunnen, welke taken zijn te vervullen, wat kost het aan tijd:
- Imker worden: Imkeren is een werkwoord. Er moet soms van alles gebeuren in het bijenvolk om het volk vitaal te houden. Welke taken zijn er te doen en waarom en hoe doe je het? Er is een groot verschil hoe het werkwoord imkeren ingevuld wordt. Het geeft mensen een mogelijkheid om actief te zijn in de natuur. Een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in onze omgeving, de voedselvoorziening, educatie aan kinderen en volwassenen. Hoe vul jij het werkwoord imkeren in?
- De ambitie : De bijen verwachten niet heel veel van de imker, maar hij of zij die zich verbonden heeft met hen moet zich wel verplicht voelen er alles aan te doen om hen in leven te houden. Wat zijn jouw ambities?
- Het bijenvolk: De ambitie van het bijenvolk is eenvoudig, het gaat om Voortplanten & Overleven. Hoe ondersteunt de imker het volk hierbij, wat zijn belangrijke voorwaarde?
- De imker: Belangrijk is de rode draad vast te houden van de dingen die prioriteit hebben bij het bijenhouden. Laten we het bijenzorg noemen. De zorg dat de bijen steeds op kwetsbare momenten de juiste ondersteuning krijgen. Soms gaat het vanzelf. Soms moeten alle zeilen bijgezet worden om de volken gezond en vitaal te houden. Het primaire aandachtsgebied van de beginnende imker werken we verder uit.
- Gereedschap: De imker heeft speciaal gereedschap nodig om te kunnen werken in de bijen, maar ook om honing te kunnen oogsten. Een overzicht van het gereedschap wat de imker zoal gebruikt.
- De tijd: De tijd die je nodig hebt om je bijen goed te verzorgen moet er zijn, in een voorbeeld werken we het uit.
- Kosten: Om te beginnen moet je investeringen in imkermaterialen en gereedschap. We werken een begroting uit voor de startende imker.
- Een kleine imkerij: Nadat de cursus succesvol is afgerond kan je een zeer bescheiden imkerij beginnen. Hoe ziet het financiële plaatje er de komende jaren uit.
- Het jaar rond: Welke werkzaamheden, inspectiemomenten, het belang van registratie van wat je zag en deed wordt samengevat?
4e Dagdeel: De praktijk
Kijken in de kast, op een mooie dag begin april als de zon het hoogst staat, gaat de kast open, afgedekt met kastdoeken tegen de invallende koude. We zien hoe de bijen zich georganiseerd hebben, hun raten gebruik, de inrichting van de kast en de verschillen tussen de individuele bewoners in de kast. Ruiken van de nestgeur of proeven van de honing. Mogelijk zelf een raampje uitnemen en de vragen stellen die misschien nu pas opkomen.
Zelf het gevoel krijgen dat, na 3 avonden van vertellen, de praktijk een beetje is wat je verder wilt verkennen in de aansluitende basiscursus.
We sluiten af op een plek waar diverse imkerspullen zijn uitgestald, die in de basiscursus gebruikt worden. Zij die besluiten de basiscursus imkeren te doen, kunnen hun spullen bestellen of gelijk meenemen die in de cursus direct nodig zijn.