Cursus: Specialist Bijenproducten
Aantal plaatsen beschikbaar: 3
Prijs: € 395,-
Start datum: 23-11-2024
Direct naar aanmeldformulier
Stichting Bijkersgilde | |
Docent: | Diverse deskundigen |
Contactpersoon: | Rik Breed <bijbreed@gmail.com> |
Cursuslocatie: | Volgt, Zwolle |
Tel: | 0655372815 |
Deze veelomvattende cursus gaat diep in op vele aspecten van wat bijen ons leveren. De benodigde boeken zijn inclusief het lesgeld. De geplande lesdata zijn: 23/11, 7/12, 25/1, 1/2, 8/2, 1/3 en 15/3.
Module Honing |
|
1A |
Nectar: herkomst (bloembiologie), behandeling door het bijenvolk (biologie van de bij) |
1B |
Honing: grondstoffen en chemische en fysische eigenschappen, verschijningsvormen |
1C |
Oogsten van honing: winnen, slingeren, zeven, rijpen, afvullen en bewaren door de imker |
1D |
Bewerken van of met honing door imker of derden (o.a. enten, kookreceptuur) |
1E |
Gereedschap voor de winning en werking van instrumenten (o.a. slinger, refractormeter) |
1F |
Oppervlakkige honinganalyse (draaiing, water, zuur, peroxide, elektrische geleiding) |
1G |
Honingproeverij, onderscheiden en kwalificeren van verschillende soorten honing |
Module Was |
|
2A |
Was: herkomst, grondstoffen, |
2B |
Was: toepassingen: bewerken van of met was door imker of derden |
2C |
Werking van materialen en gereedschappen voor bewerkingen van was (o.a. kaarsen maken) |
Module Stuifmeel |
|
3A |
Stuifmeel: herkomst, bouw, grondstoffen, toepassingen |
3B |
Praktische stuifmeelanalyse (pollen in preparaten, pollen in honing, stuifmeelklompjes) |
3C |
Onzekerheden bij honinganalyse, foutmarges bij uitkomsten |
Module Propolis |
|
4A |
Propolis: herkomst, grondstoffen, toepassingen |
4B |
Toepassingen: bewerken van of met propolis door imker of derden |
4C |
Werking van materialen en gereedschappen voor bewerkingen van propolis (o.a. tinctuur maken) |
Module Koninginnegelei, Bijengif, Apitherapie en Cosmetische toepassingen |
|
5A |
Geneeskrachtige eigenschappen van koninginnengelei, bijengif |
5B |
Apitherapeutische waarde van honing, was, propolis, stuifmeel en overige producten |
5C |
Cosmetische toepassingen van bijenproducten |
5D |
Workshop bewerken/verwerken/toebereiden van bijenproducten |
Module Mede |
|
6A |
Geschiedenis, waarom mede maken |
6B |
Materialen, gereedschappen, bereiding, recepten |
6C |
Praktische medeanalyse (mengsels, alcoholpercentage, kwaliteitsbeoordeling) |
Module Wetgeving |
|
7A |
Voedselveiligheid en Kwaliteitswaarborgen |
7B |
Levensmiddelen hygiëne-pakket (EG Verordening nr. 852/2004, 853/2004 en 854/2004) |
7C |
Warenwetbesluit Honing |
7D |
Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen |
7E |
Algemeen Keuringsreglement en varianten daarop |
7F |
HACCP kwaliteitsmanagement (Basisregels hygiëne bij imkeren) |
7G |
Groepsgewijs bespreken en beschrijven van de eigen processen en werkinstructies |
Module Etikettering en Promotie |
|
8A |
Verpakking, presentatie en verkoop |
8B |
Marketing en promotie van de eigen bijenproducten |
8C |
Groepsgewijs beoordelen van bestaande etiketten en ontwerpen van eigen etiketten
|