Cursuslocaties:

Cursus: Specialist Bijenproducten

Aantal plaatsen: 25
Aantal plaatsen beschikbaar: 3
Prijs: € 395,-
Start datum: 23-11-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Stichting Bijkersgilde
Docent:Diverse deskundigen
Contactpersoon:Rik Breed <bijbreed@gmail.com>
Cursuslocatie:Volgt, Zwolle
Tel:0655372815

Deze veelomvattende cursus gaat diep in op vele aspecten van wat bijen ons leveren. De benodigde boeken zijn inclusief het lesgeld. De geplande lesdata zijn: 23/11, 7/12, 25/1, 1/2, 8/2, 1/3 en 15/3.

   
 

Module Honing

1A

Nectar: herkomst (bloembiologie), behandeling door het bijenvolk (biologie van de bij)

1B

Honing: grondstoffen en chemische en fysische eigenschappen, verschijningsvormen

1C

Oogsten van honing: winnen, slingeren, zeven, rijpen, afvullen en bewaren door de imker

1D

Bewerken van of met honing door imker of derden (o.a. enten, kookreceptuur)

1E

Gereedschap voor de winning en werking van instrumenten (o.a. slinger, refractormeter)

1F

Oppervlakkige honinganalyse (draaiing, water, zuur, peroxide, elektrische geleiding)

1G

Honingproeverij, onderscheiden en kwalificeren van verschillende soorten honing

   
 

Module Was

2A

Was: herkomst, grondstoffen,

2B

Was: toepassingen: bewerken van of met was door imker of derden

2C

Werking van materialen en gereedschappen voor bewerkingen van was (o.a. kaarsen maken)

   
 

Module Stuifmeel

3A

Stuifmeel: herkomst, bouw, grondstoffen, toepassingen

3B

Praktische stuifmeelanalyse (pollen in preparaten, pollen in honing, stuifmeelklompjes)

3C

Onzekerheden bij honinganalyse, foutmarges bij uitkomsten

   
 

Module Propolis

4A

Propolis: herkomst, grondstoffen, toepassingen

4B

Toepassingen: bewerken van of met propolis door imker of derden

4C

Werking van materialen en gereedschappen voor bewerkingen van propolis (o.a. tinctuur maken)

   
 

Module Koninginnegelei, Bijengif, Apitherapie en Cosmetische toepassingen

5A

Geneeskrachtige eigenschappen van koninginnengelei, bijengif

5B

Apitherapeutische waarde van honing, was, propolis, stuifmeel en overige producten

5C

Cosmetische toepassingen van bijenproducten

5D

Workshop bewerken/verwerken/toebereiden van bijenproducten

   
 

Module Mede

6A

Geschiedenis, waarom mede maken

6B

Materialen, gereedschappen, bereiding, recepten

6C

Praktische medeanalyse (mengsels, alcoholpercentage, kwaliteitsbeoordeling)

   
 

Module Wetgeving

7A

Voedselveiligheid en Kwaliteitswaarborgen

7B

Levensmiddelen hygiëne-pakket (EG Verordening nr. 852/2004, 853/2004 en 854/2004)

7C

Warenwetbesluit Honing

7D

Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen

7E

Algemeen Keuringsreglement en varianten daarop

7F

HACCP kwaliteitsmanagement (Basisregels hygiëne bij imkeren)

7G

Groepsgewijs bespreken en beschrijven van de eigen processen en werkinstructies

   
 

Module Etikettering en Promotie

8A

Verpakking, presentatie en verkoop

8B

Marketing en promotie van de eigen bijenproducten

8C

Groepsgewijs beoordelen van bestaande etiketten en ontwerpen van eigen etiketten

 

 


Schrijf u in voor de cursus: Specialist Bijenproducten

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots