Studiedagen november 2017

Imkers over hun ervaringen als beginnend en gevorderd imker

De kern van deze studiedagen is kennis en inzicht vergroten, het stimuleren van de eigen ontwikkeling in het imkeren. Er is voor gekozen imkers aan het woord te laten over hun eigen ervaring, met als doel nog meer plezier te krijgen in het houden van bijen, maar niet in de laatste plaats dat onze bijen het ook fijn vinden hoe wij ze verzorgen!

Locaties

  • 4 november 2017, Beilen, Zalencentrum WILHELMINA, Wilhelminaplein 2
  • 11 november 2017, Boskoop, WELLANTCOLLEGE, Zijde 105
  • 18 november 2017, Breda, ROC- PRINCENTUIN, Frankenthalerstraat15
  • 25 november 2017, Roermond, CITAVERDE COLLEGE, Jagerstraat 6

Blij met mijn bijen, bijen blij met mij? 

Indien de presentatie van de spreker beschikbaar is, dan staat de link vermeld.

 

Ontfermd over achtergelaten bijenvolken

Gervaas en Hillechiena Braun (locatie: Beilen)

In de zomer van 2006 zijn Gervaas en Hillechiena in Paterswolde gaan wonen. “Achter in onze tuin, tegen de bosrand, stonden bijenkasten en wij werden al snel benaderd door de imker die ons vroeg of zijn bijenkasten mochten blijven staan. Voor af en toe een pot honing mocht hij dat wel doen. De imker en zijn vrouw werden goede vrienden. De laatste dag van 2013 is hij na een lang ziekbed overleden. Zijn imkeractiviteiten had hij al beëindigd, alleen zijn kasten stonden nog bij ons in de tuin. Daar hadden wij verder geen aandacht voor tot op een gegeven dag een van ons daar toch eens ging kijken en constateerde dat er wel heel veel bijen rondhingen. Wat nu? De lokale imkervereniging kon wel eens uitkomst bieden. De redder in nood hielp ons echter niet van de bijen af, maar bezorgde ons een nieuwe hobby. Het eerste jaar keken en hielpen we mee en daarna volgden wij de beginnerscursus. Imkeren, hebben wij ontdekt, is een bijzondere hobby. Over dat waar wij als beginnende imkers tegen aanlopen willen we graag vertellen. Wat we nodig hebben is een luisterend oor…..”.

Met vallen en opstaan droom volgen

Cyriel Lendfers(locatie: Roermond en Breda)

PRESENTATIE >>

De beroepskeuzetest van Cyriel Lendfers wees uit dat hij imker moest worden. Echter tijdens zijn middelbare schooljaren werd er in Lager Agrarisch Onderwijs (LAS) niet meer aan bijen gedaan. Cyriel koos daarom voor een carrière als hovenier, groenvoorziener en boomverzorger. Maar ‘het bloed kruipt …’ en ergens rond zijn dertigste ging hij toch weer zijn imkersdroom achterna. Cyriel: “Na een geslaagde basiscursus heb ik met vallen en opstaan en met behulp van een ervaren imker het imkervak onder de knie gekregen. Inmiddels houd ik met veel plezier en succes 20 bijenvolken”. Op twee locaties van de scholen waar Cyriel werkt staan in totaal zes volken. Die worden ingezet in diverse onderwijsrichtingen voor zowel MBO als VMBO en diverse landelijke en regionale projecten. “Heb ik van dat imkeren toch lekker mijn beroep kunnen maken.”

In zijn voordracht zoomt Cyriel in op de problemen waar hij als beginnend imker tegenaan liep en hoe hij die heeft opgelost. Ook gaat hij in op de keuzes die hij bewust heeft gemaakt en waarom.

 

Stadsimker na carrièreswitch

Abderrahim Bouna (locatie: Boskoop)

Abderrahim Bouna is fulltime (stads-)imker van Rotterdam. Hij heeft de cursus Bestuivingsimker en Honingkeurmeester met succes afgerond. Momenteel is hij bezig met E-cursus Apitheraphie. Abderrahim werkte voorheen als commercieel adviseur bij de ING. Na een reorganisatie bij zijn werkgever besloot Abderrahim tien jaar geleden de overstap te maken naar de bijenhouderij. Op zich niet zo vreemd. Bouna komt uit een boerenfamilie in Marokko. Zijn liefde voor bijen heeft hij van zijn vader. “Mijn vader is de eerste in de familie die het boerenbestaan heeft ingeruild voor wonen en werken in de stad. Hij is in 1995 begonnen met bijenhouden in Nederland. Ik volgde hem in 2008 en ben dus de tweede Nederlandse imkergeneratie Bouna”.

De voordracht van Abderrahim gaat over de do’s en don’ts bij het houden van bijen binnen de bebouwde kom. Waar moet je op letten en wat zijn de risico’s. Maar vooral waar liggen de kansen en de mogelijkheden en hoe houd je het leuk voor jezelf en de omgeving. Deze voordacht is eerder luchtig dan formeel. Vooral startende imkers zullen veel herkennen.

 

Imkeren met twintig volken of meer, de aanpak is gelijk

Ben Som de Cerff (locatie: Beilen en Boskoop)

PRESENTATIE >>

Ben is bij velen bekend van zijn artikelen in het blad Bijenhouden, het NBV Bijenblog en de rubriek Bijenwerk, die hij al vijf jaar schrijft voor de NBV website. Ook is hij auteur van het imkerboek 'Het jaarrond praktisch imkeren in Dadant-, spaar- en TBH-kasten'. Hij geeft al zo’n acht jaar basiscursussen, vervolgopleidingen, koninginnenteeltcursussen en workshops. Naast het imkeren is hij natuurliefhebber, fotografeert hij en werkt in de sier- en moestuin. Ben houdt al 30 jaar bijen. “Inmiddels ben ik het niveau van de 20 volken al lang gepasseerd, maar in de basis blijft de aanpak hetzelfde.”

Natuur en bijen zijn zijn passie. “Voor bijen heb je geen eigen grond nodig en ze zijn onbegrensd interessant. Je kunt altijd blijven onderzoeken, studeren en leren”. Ben heeft alle beschikbare imkeropleidingen, met als laatste opleiding de docenten opleiding bijenteelt A en B en koninginnenteelt, gevolgd. Hij geeft nu de basis- en gevorderdenopleiding evenals de koninginneteeltcursus. Daarnaast geeft Ben voordrachten bij voorkeur met een vernieuwend tintje.
In zijn studiedag voordracht gaat hij in op het imkeren met zo’n 20 bijenvolken: hoe pak je dit aan en hoe houd je nog genoeg tijd over voor andere hobby’s en voor je partner?

Van hobby naar beroep

Henk van Gerwen (Roermond en Breda)

PRESENTATIE >>

Op aandringen van zijn partner Ans Hoeijmakers heeft Henk van Gerwen de beginnerscursus gevolgd. “Daar is de liefde voor bijen ontstaan, want voor de tijd was ik daar helemaal niet mee bezig. Daarna volgden de vervolgcursus, de bestuivingscursus, de bijengezondheidscursus en de BD cursus. Tevens bezit ik de lerarendiploma’s A en B”. Het imkeren is sinds een jaar of zes het beroep van Henk en Ans. Ze doen dit onder de naam Akkie’s Tuin. ”We imkeren met gemiddeld met 50 kasten bijen, telen fruit en kruiden en maken jam. Tevens hebben we een eigen winkel waarin we naast honing en genoemde producten ook imkermaterialen verkopen. Ook verkopen wij bijenvolken. Het bijenhouden is de ruggengraat van ons bedrijf.”

In zijn voordracht gaat Henk in op de veranderingen waarmee je te maken krijgt als je van hobbymatige imkerij met enkele kasten bijen overstapt naar een beroepsmatige. Hij gaat in op organisatie, kostprijs, inkomsten en regelgeving. En ook op het opzetten van een bedrijfsmethode en het formuleren van een doelstelling voor je manier van imkeren. “Je moet het tenslotte met plezier kunnen blijven doen”, aldus Henk.

Workshops

Het middagdeel bestond uit een aantal te volgen workshops. 

Beilen - 4 november

  1. Verbeteren eigen bijenbestand. Vermeerderen op basis van eigen teeltmateriaal (Evert van Ginkel en Jans ter Bork)
  2. Traditionele werkwijze bijenhouden, uitleg en aanpak van een imker met vele jaren ervaring (Engbert de Vries)
  3. Een drachtkaart maken voor je eigen standplaats (Jan Enne Dees)
  4. Hoe imker je qua tijd als je nog werkt: weekend imkeren/samen imkeren (René Pruysers)
  5. Ontstaan en eigenschappen van Buckfast, Carnica en Zwarte bij (Ben Som de Cerff)

Boskoop - 11 november

  1. Werken met de doppenmethode (Leo van der Heijden)
  2. Drachtkalender maken, hoe en waarom (Henk Mezger)
  3. Mijn bijen zwermen. Help!!! (Wim van den Oord)
  4. A place to BEE- boomkwekers en afrikaantjes (Wilco Dorresteijn)
  5. De wilde bij hoort erbij! (Marcel van der Veen)

Breda - 18 november

  1. Werken met het ras Carnica en telen van koninginnen (Jos Römgens)
  2. Bestuivingsimkeren, hoe houd je je volken vitaal en paraat voor de bestuiving (Bert Brakkee)
  3. Hoe actieve imkers de leefomgeving van bijen kunnen beïnvloeden (Aat Rietveld).
  4. BD-imkeren. Bijenhouden vanuit de filosofie van Rudolf Steiner (Jan Goossens)
  5. Een imker met zeer veel ervaring en tevens een Buckfast-imker en koninginnenteler (Kees van Bavel).

Roermond - 25 november

  1. Verbeteren eigen bijenbestand (Henk van de Ven)
  2. Traditionele werkwijze bijenhouden, uitleg en aanpak (Anton Visschedijk)
  3. Hoe actieve imkers de leefomgeving van bijen kunnen beïnvloeden (Aat Rietveld)
  4. Innovatieve werkwijzen bijenhouden (Jos en Ans Steegh)
  5. De zwarte bij (Egbert Touw) + flyer 1 + flyer 2