Studiedagen november 2015

Overzicht van de programma's van de studiedagen in Beilen, Roermond en Breda.

Indien beschikbaar dan is de link naar de presentatie (Powerpoint of PDF) bij de spreker vermeld.

 

Beilen - 7 november

Ochtend

Hoe helpen we elkaar aan zachtaardige bijen’, is het thema van het ochtendprogramma. Drie ervaren en deskundige imkers verzorgen inleidingen over bijen die prettig en gemakkelijk zijn te behandelen door de imker en geen overlast bezorgen in de omgeving.

 
 
 

Lucas Hamming (boven), leraar bijenteelt en koninginnenteler, vertelt over kenmerken van en werken met de Buckfastbij, plus het werk van de Buckfast-teeltvereniging (BBV, waarbij hij bestuurslid is).

Jos Römgens (midden),  leraar bijenteelt en lid van de commissie bijenteeltonderwijs van de NBV gaat in op de eigenschappen van de Carnicabij en hoe hij hiermee rekening houdt bij het imkeren. Hij vertelt over het werk van de Carnicavereniging (VCI, waarvan hij voorzitter is).

Wim van den Oord (onder) leraar bijenteelt en o.a. voor de commissie bijenteelt organisator van specialistische bijencursussen, zal in zijn presentatie ingaan waarom we elkaar moeten helpen aan zachtaardige bijen. 
Daarbij wisselt hij praktijkervaringen uit over de vereniging Sint Ambrosius Middelbeers. Die aanpak dient als voorbeeld en kan aan plaatselijke omstandigheden worden aangepast. Aandachtspunten zijn o.a. oprichting van een commissie koinginnenteelt, overlarven, verdelen teeltmateriaal, moeren en ervaringen in 2015 met nieuwe aanpak.

 

Middag

Workshops 

In de middag zijn er workshops over bovengenoemd onderwerp. De workshops zijn ingedeeld naar ervaring met selectie en koninginnen vermeerderen voor eigen gebruik of teeltmateriaal verstrekken aan mede-imkers. Ervaren imkers en leraren bijenteelt leiden en begeleiden de onderlinge discussie over mogelijkheden en valkuilen bij verkrijgen en verdelen van teeltmateriaal van overlarven tot en met het uitgeven van bevruchte moeren. Voor beginnende imkers is steun bij het verwerven van goed handelbare bijenvolken belangrijk om met plezier te blijven imkeren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breda - 14 november

Ochtend

Nico van den BoomenNico van den Boomen legt in het ochtendprogramma uit hoe hij zijn bijen vitaal en zachtaardig houdt. Nico is een zeer ervaren imker met een zeer brede kennis. Hij geeft lezingen over diverse bijenonderwerpen.

 

Middag 

Workshops

Na de lunch staan er workshops op het programma, waarbij verbetering van de bijenweide centraal staat. Daarnaast is er een workshop over solitaire bijen. De workshops worden gegeven door Aad van Diemen en Erik van de Hoeven. De laatste is plantendeskundige en zeer bekend met de fauna in onze steden, het zo genoemde urbane district. Aad van Diemen is conservator bijen van het natuurmuseum in Tilburg. Aat Rietveld geeft tips over het verbeteren van de bijenweide, vooral in de stad.

 

Maastricht - 21 november

Ochtend

Pia AumeijerPia Aumeier is een deskundige van formaat. Zij spreekt tijdens deze studiedag over vitale bijen en gezonde imkers. In haar tweede lezing gaat ze in op de stelling: Geen verlies meer van bijenvolken door een eenvoudige bedrijfsmethode.

Dr. Pia Aumeier is verbonden aan de Ruhr- Universiteit van Bochum. Zij wordt wel de ‘bijen-luisteraar’ genoemd. Dag in, dag uit is ze druk met de insecten en laat geïnteresseerden zien hoe men zonder angst met bijen om kan gaan. Bij haar wetenschappelijk werk aan de universiteit in de Afdeling Gedragsbiologie en Didactiek oogst ze lekkere honing, die in de universiteitsshop verkocht wordt.

 

 

Middag  

Workshops

In het middagprogramma kunnen de deelnemers aan de studiedagen met elkaar in discussie tijdens diverse workshops.

Mark Pluijmen gaat in op Biomimicry, innoveren samen met de natuur en de honingbij. Biomimicry is de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke en organisatorische problemen op te lossen. Plakband geïnspireerd door gekko's, en energie-efficiënte gebouwen geïnspireerd door termietenheuvels. Daarnaast kunnen we ook veel leren van de honingbij en haar volk in vergelijking met organisaties in het bedrijfsleven.

Stephan Gross heeft het met u over de Renson methode in relatie tot bezetting van standen. Harrie Crombag neemt u mee in de wereld van Apitherapie.

Robert Cox gaat met zijn gehoor natuurlijk imkeren.