Specialist & Keurmeester Bijenproducten

 

Nieuwe leergang tot Keurmeester Bijenproducten

Vanouds worden er in Nederland keurmeesters opgeleid om honing en andere bijenproducten te keuren op regionale en nationale keuringen. Uit de cursus Honingkeurmeester ‘oude stijl’, die NBV-groep Noord-Holland met het Bijkersgilde in 2014 heeft georganiseerd werd duidelijk, dat een geheel nieuwe opleiding gewenst is.

Doel

De ontwikkeling hiervan heeft de Stichting Bijkersgilde op zich genomen in samenwerking met de NBV om mede op deze manier de doelstellingen van de stichting te realiseren in het belang van de imkers: Nederlandse honing en bijenproducten op een hoog kwaliteitsniveau te brengen en te houden, deze producten onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de band te vergroten tussen imkers.

Stappenplan 

De nieuwe opzet richt zich in twee stappen op het einddoel: Keurmeester Bijenproducten. Om dit te bereiken moet eerst de cursus Specialist Bijenproducten gevolgd worden en daarna kan de volgende stap worden gemaakt met de cursus Keurmeester Bijenteeltproducten.

  1. De cursus Specialist Bijenproducten biedt een afgeronde opleiding, die diep in gaat op de diverse bijenproducten: honing, was, stuifmeel, propolis, koninginnegelei, mede en ook enigszins op wetgeving, etikettering en promotie.
  2. Tijdens de cursus Keurmeester Bijenproducteneigent de cursist zich de vaardigheden toe om de kwaliteit te beoordelen van honing en andere bijenproducten. 
    Deze cursus is alleen toegankelijk voor geslaagden van de specialistenopleiding. 

Cursusinfo

De inhoud van de cursussen vindt u onder Cursusinfo 2016/2017 op de website van het Bijkersgilde

Ervaring

In 2014/2015 ging de eerste cursus Specialist Bijenproducten van start in Austerlitz, gevolgd in 2015/2016 door de cursus Keurmeester Bijenproducten. Ook in 2015/2016 werden in Groningen en Middelbeers de cursus Specialist Bijenproducten gehouden, daar zal in komend seizoen 2016/2017 de vervolgcursus voor Keurmeester plaatsvinden. Alle cursussen zaten vol.

In 2016/2017 gaan in Haarlem en in Deventer nieuwe cursussen van start. Daar wordt begonnen met Specialist Bijenproducten. Volgend jaar vindt dan de vervolgcursus plaats voor Keurmeester Bijenproducten.

Aanmelden

De cursussen kunt u vinden in de rubriek Cursusaanbod (of links bovenaan op deze pagina). Daar kunt u zich ook aanmelden.

(juni 2016)

 

Lesboek theorie & praktijk

Lesboek theorie & praktijk

Speciaal voor de beginnende imkers hanteert de NBV haar eigen losbladig cursusboek met een theoriedeel over het het bijenvolk en imkerhandelingen en een deel dat aansluit op de praktijklessen.