Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 200
Start datum: 07-03-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Haaksbergen (DE HEIDEBLOEM)
Contactpersoon:Erwin Lankheet <erwin@lankheet.eu>
Cursuslocatie:Dievelaarslaantje 2, 7481WJ, Haaksbergen
Tel:074-3494660
NBV Diploma

Evenals voorgaande jaren gaat de imkervereniging ”De Heidebloem” ook in 2024 weer een Basiscursus Bijenhouden organiseren. Deze cursus start in maart 2024 om 19.30 uur in het clubgebouw van het IVN aan het Dievelaarslaantje.

De cursus begint met het theoriegedeelte om inzicht te verwerven in het functioneren van een bijenvolk. Vanuit deze theoretische kennis kan het praktisch handelen doelgericht worden uitgevoerd. In het theoriegedeelte is ook de cursus Bijengezondheid opgenomen.

In de cursus ligt het accent op het verkrijgen van:
- ervaring in het praktisch omgaan met bijen.
- verwerven van alle praktische kennis om op een eenvoudige wijze bijen te kunnen houden.

Vanuit deze praktijk zullen gedurende de cursus enige onderwerpen theoretisch worden toegelicht. Bovendien zullen aanwijzingen worden gegeven om zich via zelfstudie onderwerpen eigen te maken.

De kandidaten worden zo snel mogelijk vertrouwd gemaakt met de bijen en krijgen ook zo snel mogelijk een eigen bijenvolk onder zijn / haar hoede. Bij alle handelingen in “hun” volk worden ze bijgestaan door een ervaren imker.

Aan het eind van de cursus zal de imker in staat zijn zelfstandig bijen te houden en in de bijen te werken.

De duur van de cursus is tot in september als de bijen weer zijn ingewinterd. Tegen deze tijd wordt de cursus afgesloten met een examen.

De kosten van de cursus bedragen € 200,-. Hierbij zijn inbegrepen 1 bijenvolkje met een F1 koningin, het boekwerk ‘Bijengezondheid’ en een mentor in het jaar na de basiscursus.

Ook dient het boek ‘Bijenhouden. Hoe doe je dat?’ aangeschaft te worden. Dit is mogelijk via Imkervereniging ‘De Heidebloem’. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 24,-

In het jaar dat u de cursus volgt staat u geregistreerd bij de Nederlandse Bijenhoudervereniging en ontvangt u gratis het maandblad van deze landelijke imkervereniging.

In het jaar nadat u de cursus hebt gevolgd kunt u op eigen verzoek bij alle zich voordoende handelingen worden bijgestaan door een ervaren imker.

Om een indruk te krijgen wat deze cursus zoal inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken om imker te worden kunt u voor nadere informatie contact opnemen met R. Pruysers, tel. 074-3494660 of met F. ter Huurne, tel. 053-5696652

Voor de goede orde vermelden wij dat belangstellenden voor het volgen van de Basiscursus Bijenhouden zich ook rechtstreeks via de eigen website van de Imkervereniging De Heidebloem kunnen aanmelden. Zowel de aanmeldingen via deze NBV-site als via de eigen website van De Heidebloem worden op volgordelijkheid van aanmelding samengebracht tot één totale aanmeldingslijst voor deelname. Naast de datum van aanmelding is hierbij ook de woonplaats leidend (dit n.a.v. het grote aantal aanmeldingen ieder jaar). De 1e keus, om te komen tot 10 deelnemers aan de Basiscursus, bestaat uit inwoners van de gemeente Haaksbergen. De 2e uit inwoners van de direct omliggende gemeenten van Haaksbergen en de 3e groep uit inwoners van overige gemeenten.

Medio november, voorafgaande aan het cursusjaar, worden de eerste 10 aanmeldingen (geselecteerd zoals hiervoor omschreven) van de totaallijst uitgenodigd voor een intakebijeenkomst. Hierna wordt de inschrijving definitief. Bij afhaken van deelnemers uit de eerste groep van 10 worden er belangstellenden van de reservelijst uitgenodigd voor deelname aan de Basiscursus Bijenhouden.
 


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.