Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 14
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 795
Start datum: 01-01-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Erfgoedimker
Contactpersoon:D. de Groot e/o R. Zweekhorst <info@erfgoedimker.nl>
Cursuslocatie:Maarn
Tel (1):0641339367
Tel (2):0640860586
NBV Diploma

Wat is leuker dan te leren van bevlogen docenten?

Deze basiscursus bijenhouden is aangepast aan vraagstukken van deze tijd; we leren je honingbijen te houden met aandacht voor de volledige leefomgeving en ál haar spelers. En omdat we persoonlijke aandacht belangrijk vinden, werken we met kleine groepjes. 

De imkerlessen worden verzorgd door NBV-docente en erfgoedimker Dinja de Groot. Aanvullend neemt ervaren tuinbaas en erfgoedimker Richard Zweekhorst je mee in de groene leefomgeving (het biotoop).
Sámen tonen zij je de wereld van de bijen, leren ze je begrijpen hoe een bijenvolk (de imme) werkt om je vervolgens te leren kijken door hún ogen naar het landschap en het belang van biodiversiteit.

Deze cursus tot imker leidt je dus niet alleen op tot imker, maar neemt je aanvullend mee in onze gezamenlijke leefomgeving en is daarmee dan ook uitgebreider dan de NBV-basiscursus, die zich concentreert op alleen de beginselen van het bijenhouden. De cursus maakt inzichtelijk hoe natuur laat zien wat haar veerkracht is, hoe we als mensen met haar mee kunnen werken en binnen welke ethische afwegingskaders we ons begeven.

Wat kan je verwachten:

  • 10 theorielessen bijenhouden
  • 10 praktijklessen bijenhouden
  • 6 theorie-/praktijklessen Groene Leefomgeving waarna je waarschijnlijk nooit meer hetzelfde naar je omgeving zal kijken.
  • Examen en diplomering conform NBV-norm

De theorielessen vinden plaats op zondagmiddagen (13.30 u. - 17.00 u.), praktijklessen zoveel mogelijk in het weekend, alles in (de omgeving van) Maarn[1]. Voor de praktijklessen vragen we enige flexibiliteit in verband met afhankelijkheid van onder andere weersomstandigheden en het 'wispelturige karakter' van de imme. De praktijklessen bieden je de mogelijkheid in verschillende kasttypen te leren imkeren (Dadant en spaarkast).
Na een geslaagde afronding van de cursus ben je in staat zelfstandig honingbijen te houden met respect voor de natuur, inclusief aandacht voor overige wilde bestuivende insecten. 
In het opvolgende jaar krijg je in de opstart van het nieuwe bijenjaar nog een stukje ondersteuning. 

Meer over de missie en visie van erfgoedimker op de website www.erfgoedimker.nl.

Omdat we in kleine groepjes werken is het, indien de omgeving geschikt is, mogelijk om deze opleiding incompany of gewoon bij jou thuis te geven. Een opleiding mag leuk zijn, dus in je eigen omgeving leren imkeren met kennissen, familie of collega’s juichen wij toe.

Benader ons via de mail voor een maatwerkvoorstel.

N.B. In het geval van een wachtrij, overwegen we een tweede lesgroep te starten in januari 2024.

 [1] Maarn is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.