Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 16
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 205
Start datum: 26-05-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Deventer
Contactpersoon:Herman Offerhaus <hl_offerhaus@hotmail.com>
Cursuslocatie:Milieucentrum de Ulebelt Maatmansweg 3 , 7425 NC, Deventer
Routebeschrijving:voor de navigatie met de auto gebruik Duikerstraat 15 en rij dan nog een klein stukje door. De maatmansweg is een fietspad
Tel:0644858180
NBV Diploma

Cursus bijenhouden in Deventer ? Eerst kennismaken!

Heb je belangstelling voor bijen? En heb je daar altijd al eens wat meer over willen weten?  Imkervereniging Deventer biedt de mogelijkheid om kennis te maken met bijen en het bijenhouden. Aansluitend kun je een basiscursus imkeren volgen, maar dat hoeft niet.
Het kennismaken gebeurt in twee informatieavonden. We kijken hoe een bijenvolk zich het jaar rond ontwikkelt en leren in het algemeen meer over de rol van bestuivers in een ecologisch systeem. Je leert ook wat een imker doet en wat je allemaal moet weten om succesvol te kunnen imkeren. Hoeveel tijd zit er in de verzorging en wat kost het allemaal om te beginnen aan zo’n hobby? De theoretische kennismaking wordt afgesloten met een praktijkdeel op de bijenstal. Daar neemt elke deelnemer samen met een ervaren imker een kijkje in de bijenkast. 

  • Plaats kennismakingsbijeenkomsten: Milieucentrum de Ulebelt Maatmansweg 3 (voor de navigatie met de auto gebruik Duikerstraat 15 en rij dan nog een klein stukje door. De maatmansweg is een fietspad)
  • Theorieavonden 2024:       dinsdag  12 en 19 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur
  • Praktijkdagdeel 2024:         zaterdag 23 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur
  • Kosten, inclusief informatie materiaal: €25,-  

 

Als je de kennismaking hebt doorlopen, kun je er voor kiezen de aansluitende basiscursus bijenhouden te volgen. Die start in 2024 op zondag 26 mei om 13.00.

 

Basiscursus bijenhouden

De basiscursus in Deventer kun je pas gaan doen nadat je één van de kennismakingsbijeenkomsten in Salland hebt gevolgd. De kennis die je daar hebt opgedaan is de eerste noodzakelijke basis voor de praktijklessen. Ook wordt van je verwacht dat je in je theorieboek "meeleest" voor elke praktijkopdracht. Onder begeleiding van een ervaren praktijkbegeleider ga je in je bijenvolk aan het werk. Elke praktijkles wordt kort ingeleid en ondersteund met een praktijkopdracht die je in een werkboekje verder uitwerkt.
Je begint meteen met een eigen "startend" volk op de bijenstal van de Ulebelt. Dat volk groeit met jou mee in de zomer, en daarbij leer je van alles wat je moet weten als beginnend imker. Bij de praktijklessen zijn onze praktijkbegeleiders aanwezig zodat je goede ondersteuning krijgt.

De cursus start op zondag 2 juni 2024 om 13.00 met praktijklessen op de Ulebelt. Daarna zijn de lessen in principe wekelijks, op zondag om 13.00 uur. Let op, door weersomstandigheden en onvoorspelbare volksontwikkeling, kan er een wijziging noodzakelijk zijn in de cursusdata. Enige flexibiliteit in je agenda en goed overleg met je "praktijk-maatje" is daarom zeker nodig! De verdiepende theorielessen volgen na de winter, in Februari en Maart 2025. Begin mei 2025 is het dan tijd om je eerste kunstzwerm te maken. De cursus wordt afgesloten met een examen in juni 2025

Tijd en kosten
Twintig dagdelen van 2½ uur .
Kosten €205,- inclusief: theorieboek, praktijkwerkboek, bijenvolk en het 1e jaar lidmaatschap Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).
Exclusief: eenvoudig imkergereedschap, bijenkast en overig kastmateriaal.

Opgeven

Opgeven voor kennismakingsbijeenkomsten (en eventueel basiscursus als vervolg) kan via de NBV site/ cursussen. Geef je eerst op voor de kennismakingsbijeenkomsten. Ben je eenmaal een deelnemer aan de kennismaking (geweest), dan kun je daarna verder te gaan met de basiscursus (geen verplichting). Daarvoor zijn 12  plekken beschikbaar zodat in ieder geval de kennismakers mee kunnen doen als zij daartoe besluiten.

Bel of mail voor meer informatie naar de bijenteeltleraar in Deventer: Frank Leenen: 06 51 307 928/ frankleenen17@gmail.com.


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.