Cursus: Basiscursus ImkerenWachtrij

Aantal plaatsen: 7
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 250
Start datum: 12-02-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Noord-Holland Noord
Contactpersoon:Marga Lont <malont@quicknet.nl>
Cursuslocatie:Bargengd 23, 1777 DR, Hippolytushoef
Tel:0613204193
NBV Diploma

 Deze Basiscursus Imkeren 2024 laat je kennismaken met het leven en ontwikkeling van een bijenvolk en geeft je de mogelijkheid om na de cursus zelfstandig bijenvolken te gaan houden.

De cursus start met theorielessen voor het inzicht in het leven, de ontwikkeling en functioneren van koningin, werksters en darren het hele jaar door en ook de producten van het bijenvolk komen aan de orde.

Veel aandacht is er oa. voor het zwermfenomeen, de gezondheid van het volk, de honingoogst en de producten. Met deze vergaarde theoretische kennis wordt in de bijenstal praktijkervaring opgedaan.

De praktijklessen volgen de jaarontwikkeling van het bijenvolk en de cursisten volgen deze ontwikkeling door zelf te werken in de bijenvolken. De cursus leert niet alleen het werken met bijenvolken maar ook over de bijenproducten zoals stuifmeelpollen, propolis, recyclen van de oude raten tot zuivere bijenwas (voor bv. gieten van kaarsen). Natuurlijk gaan we honing oogsten, zelf honingramen slingeren en daarna genieten van een lekker potje honing.

Als er belangstelling voor is is er tijdens de cursus een excursie naar een bloemenveld of fruitboomgaard waar de bijenkasten worden gebracht voor de bestuiving.

We gebruiken het losbladig lesboek 'Basiscursus Imkeren: Compleet-versie 2023'  dat is uitgegeven door de NBV. Het lesboek twv. €27,50 euro is niet bij de prijs van de cursus inbegrepen maar kan wel worden besteld via de website van de NBV. Deze werkmap gebruiken we tijdens de theorie- en praktijklessen. Aanschaf van imkerjack en gereedschap wordt besproken in de eerste les.

Tijdens de cursus is het mogelijk om een klein volkje aan te schaffen en (met begeleiding) zelf op te kweken, zodat het een groter volk is zo aan het eind van het cursusjaar.

In het jaar dat de cursus wordt gevolgd is het lidmaatschap van de landelijke Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) gratis. Ook het landelijk verenigingsblad "Bijenhouden" van de NBV dat 6 keer per jaar verschijnt ontvangt u gratis in het cursusjaar, evenals de maandelijkse nieuwsbrief 'Imkernieuws'.

De cursus sluit af met de beoordeling van de praktijklessen en een theorie-examen, waarna de uitreiking kan volgen van het officiële diploma van de NBV.

De theorielessen worden gehouden in Hippolytushoef en de praktijklessen in de ‘Bijenstal De Schooten’ te Den Helder.

U kunt zich nu aanmelden en ontvangt daarna snel een bevestiging. Begin januari 2024 ontvangt u uitgebreide informatie over deze Basiscursus Imkeren 2024.

Wilt u meer informatie over de cursus?   
Neem dan contact op met Marga Lont: malont@quicknet.nl, 06-13 20 41 93.


Voor deze cursus is een wachtrij

De cursus is helaas volgeboekt. Met het invullen van onderstaand formulier maakt u uw interesse kenbaar en wordt u toegevoegd aan de wachtrij. Als er een plaats vrijkomt krijgt de eerstvolgende persoon in de wachtrij de mogelijkheid alsnog aan de cursus deel te nemen.

Wachtrij voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots