Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 275
Start datum: 04-03-2025
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Bommelerwaard
Contactpersoon:Henri Boons <info@bijenvolken.nl>
Cursuslocatie:Pastoor Wassenbergstraat 2, 5334KG, Velddriel
Routebeschrijving:theorie in Velddriel, praktijklokatie Hedel
Tel:06 12367808
NBV Diploma

vanaf nu kunt U zich opgeven voor het volgen van de beginnerscursus 2024

 

Dit jaar organiseert Bijenteelt vereniging “de Bommelerwaard en Omstreken “een beginnerscursus bijenhouden. De beginnerscursus is speciaal mensen die geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de honingbij. Na afloop van de cursus is elke aspirant imker in staat om zelfstandig een of meerdere bijenvolken te verzorgen. Wat is er nou mooier en lekkerder als een potje honing van je eigen bijenvolk!

De cursus omvat 4 theorielessen, en 10 praktijklessen en wordt afgesloten met een  NBV eindtoets. Gedurende een geheel seizoen zijn er lessen gepland. Begin Maart 2025 starten we wekelijks met de eerste vier theorielessen. Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere: verschillen met hommels, wespen: leefwijze van de Bij; anatomie van de Bij; stuifmeel en honing en natuurlijk zwermverhindering.

 

Op April starten we met de 10 praktijklessen. Deze lessen vinden plaats ongeveer om de twee weken, gedurende het “bijenseizoen”. De laatste praktijkles staat gepland op eind Augustus  Voor de praktijklessen zijn we natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Exacte data van de praktijklessen kan ik nu nog niet verstrekken Per twee cursisten staat een bijenvolk ter beschikking, tijdens de lessen leer je samen om in de bijen van de cursus te werken. De praktijkwerkzaamheden bestaan onder andere uit: bijenkast openen, Verschil tussen voer, broed, stuifmeel en honing; controleren op zwermplannen; zwermverhindering met een koninginnen aflegger; doppen breken; honing slingeren en behandeling; varroamijt bestrijding en inwinteren/ winterklaar maken van het volk. De complete jaarcyclus van een bijenvolk!

De leraar Henri Boons:

Hallo Ik ben Henri Boons, inmiddels 61 jaar en ik imker vanaf m'n 16e. In 1981 heb ik zelf de baisis cursus gevolgd. Momenteel  heb ik een imkersbedrijf Busy Bees en imker met een 130 bijenvolken, die ik voornamelijk gebruik voor de bestuiving van allerlei gewassen, daarnaast heb ik nog een aantal volken voor de honing.

Het maximale aantal voor deze cursus is 12 deelnemers, dit om een goede en gedegen cursus te kunnen garanderen. per praktijkles werken we maximaal met 6 curisten tegelijk in de bijenvolken ( 2 groepen)

Wil je een cursus met veel praktijk waardoor je zelf na afloop kunt Imkeren, schrijf je dan zo snel mogelijk in 

 

De theorie bijeenkomsten zijn in Velddriel, en de bijenstand voor de praktijklessen is in Hedel, nabij afrit 19 van autosnelweg A2, dus goed per auto bereikbaar

De kosten van deze cursus bedragen € 275 euro exclusief cursusboek (€25), en beschermende kleding (€ 55)

Voor verdere informatie of aanmelden

www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus  kies cursuslocatie Velddriel

Henri Boons

Pastoor Wassenbergstraat 2

5334 KG Velddriel

Tel 06-12367808

info@bijenvolken.nl


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.