Cursus: Basiscursus Imkeren

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 10
Prijs: € 325
Start datum: 10-01-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Den Bosch
Contactpersoon:Dhr John van den Wildenberg <degroeneimkerij@gmail.com>
Cursuslocatie:Bleijendijk 1, 5261 NL, Vught
Routebeschrijving:Volgt na inschrijving
Tel:0614419109
NBV Diploma

LET OP DIT BETREFT  DE AVONDCURSUS ER IS OOK EEN MIDDAGCURSUS !!!!

 

BASISCURSUS (MET AANDACHT OP NATUURLIJK IMKEREN) WOENSDAGAVOND 19.00 tot 21.30 VUGHT  

VOOR WIE?

Bijzonderheden van de Basiscursus van de Groene Imkerij op Landgoed Bleijendijk.

  • Specifieke aandacht op Natuurlijk Imkeren
  • Cursus op het biologisch landgoed Bleiejendijk 
  • Specifieke aandacht op invloed van klimaatverandering op de bijen en de nectardracht
  • Leraar tevens beroepsimker
  • 1 jaar ondersteuning van bijenteeltleraar
  • Bijenvolken en 2e hands houten bijenkasten te koop
  • Whatsapp groep van deelnemers
  • Theorie-tentamen wordt verdeeld over de lessen ipv 1 groot tentamen

Het is een beginnerscursus. U hoef geen kennis te hebben van bijenhouden. Theorie wordt zoveel mogelijk gecombineerd met praktijk. De cursus is geschikt voor mensen die een bijenvolk willen houden. Maar natuurlijk is het uw eigen beslissing of u dat ook gaat doen .De cursus wordt gegeven door leraar bijenteelt John van den Wildenberg ISM Imkers Nederland en de 'sHertogenbossche afdeling van de NBV. John is Imker op Landgoed Bleijendijk in Vught waar ook de theorie en praktijklessen plaats zullen vinden. 

Gaanderweg de cursus kunt u bij de imkerij ook een of meer volken kopen en de imkerij biedt ook 2e hands complete bijenkasten aan (in zeer goede staat) tegen een aantrekkelijke prijs.

De Cursus volgt het NBV Curriculum voor de basiscursus maar in deze cursus wordt tevens nadrukkelijk de aandacht gelegd op het zoveel mogelijk "NATUURLIJK IMKEREN"  Het betekent op Landgoed Bleijendijk o.a. dat er alleen honing wordt geoogst welke "over" is. Dat de vleugels van de koningin niet worden geknipt, de volken zo minimaal als mogelijk worden verstoord, de bijen het Landgoed niet verlaten voor bestuiving en dat de imuniteit van de bijenvolken wordt gestimuleerd.

Na deelname en diplomering begrijpt u de vraag die het bijenvolk aan U als imker heeft.

 

HOE LEERT U BIJ ONS?

Als imker zult u gaandeweg uw diplomering uw eigen methode ontwikkelen die bij u en uw bijen past. Onze basiscursus helpy u om daarin uw weg te vinden. Van januari tot maart vinden er 5 inleidende theorielessen plaats. Deze worden gehouden in de "boshut" , de educatieruimte van het Landgoed voor kinderen van scholen uit de omgeving.De praktijklessen vinden plaats op de imkerij op het landgoed waar ook een honing-slinger-ruimte aanwezig is. U werkt in een groepje van 2 of 3 personen bij iedere praktijles met een bijenvolk waarvan u zelf de benodigde handelingen die horen bij het seizoen uitvoert. 

Tijdens de gehele cursus ligt er nadrukkelijk de aandacht op "KIJKEN NAAR DE BIJEN" De gezondheid en het welzijn van de bijen is leidend bij het maken van besklissingen om als imker in te grijpen. Dit "kijken" maakt dat u ervaart om uw werken met de bijen niet te standaardiseren. Ieder volk is anders en het voordeel van onze bijenstand met ruim 35 volken is dat u dat ook kunt ervaren. Op dezelfde dag kunnen bijenvolken in dezelfde rij een andere vraag om ondersteuning hebben.

In vergelijk met andere basiscursussen neemt u niet deel aan een groot theorie-examen aan het einde van de theorielessen maar verspreiden wij de tentamenvragen over alle theorie en praktijklessen. Aan het begin van iedere cursusdag krijgt u op uw mobiel 10 vragen over de vorige les . Online kunt u deze vragen terplekke beantwoorden. 

 

Data Theorie 10/01 (kan evt verschoven worden ivm deelname) 31/1 28/2 06/3 13/3

Data Praktijk.  10/4 24/4 08/05 15/5 05/06 19/06 26/06 17/07

 

 

 


Schrijf u in voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots