Cursus: Basiscursus Imkeren

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 3
Prijs: € 275
Start datum: 23-03-2024
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:De Wijk
Contactpersoon:Berto Smit <bert.180@hotmail.com>
Cursuslocatie:Stapelerweg 20, 7957 NB, De Wijk
Tel:06 51367751
NBV Diploma

Basiscursus Imkeren; jaargang 2024

Deze basiscursus wordt in de Wijk (t Ende / Drents Landschap) georganiseerd en de meeste cursisten komen uit een groot gebied rondom De Wijk / Meppel / Hoogeveen en deels uit de kop van Overijssel. 

De theorie voor deze cursus volgt het programma van de onderwijscommissie van de Nederlandse Bijenhouders vereniging en is sinds 2022 online.  De resultaten hiervan zijn dermate positief dat wij besloten hebben dit de standaard te laten zijn.

De gang van zaken is het volgende:

U krijgt na betaling van het cursusbedrag de inloggegevens en hebt dan toegang tot het lesprogramma en kunt meteen beginnen met de studie.

Voordelen:

- U kunt de leerstof in eigen tempo bestuderen: 10 onderdelen met in totaal 45 lessen

- Na elke les een korte toets waarbij 80% van de vragen goed moet beantwoord zijn, hierna kunt    u naar  de volgende les.

- Als alle lessen afgerond zijn is er een afsluitende toets, als deze voldoende is bent u klaar voor de praktijk.

- U kunt een vol jaar inloggen op de cursus en alles doornemen: filmpjes van imkerhandelingen, extra info etc.

Hier na beginnen de praktijklessen, want bijenhouden is veel meer dan de theorie kennen. Belangrijk is u goed op de praktijk voor te bereiden door de stof die in de les aan de orde komt nog weer goed door te nemen.

Ook is het belangrijk u aan te sluiten bij een imkervereniging in Drenthe zodat u een netwerk krijgt waar u met eventuele vragen, begeleiding etc. terug kunt vallen. In de omgeving van De Wijk zijn verschillende vereniging: Hoogeveen Meppel, De Wijk, Staphorst, Nieuwleusen en Ruinen. U kunt bij de cursusleiding aangeven waar u lid wilt worden, wij geven de gegevens door naar de NBV in Ede die de ledenadministratie verzorgt. Het cursusjaar 2024 bent u gratis lid van de afdeling en de lokale vereniging, u heb dan dezelfde rechten als betalende leden. 

De locale vereniging is u behulpzaam bij het verkrijgen van uw eerste volkje gaande weg de cursus, ook kunt u gebruik maken van een jaarlijks aanbod van de Vereniging van Carnicaimkers.

Verder is er voordat de praktijk begint een fysieke kennismaking op de praktijklocatie en wordt er een bezoek aan een imkervakhandel gepland om de nodige materialen aan te schaffen als b.v. beschermende kleding en andere noodzakelijke spullen.

Ook wordt er een whatsapp groep gestart waar men onderling contact kan hebben, ook met de organisatie voor eventuele vragen en/of opmerkingen.

Daarnaast zullen er een aantal zoomsessies zijn waarin de theorie ook besproken gaat worden en waarbij in gegaan wordt op eventuele vragen.

U ontvangt ruim op tijd voordat de praktijk begint een overzicht van de cursusdagen; altijd op de zaterdagmiddag en één keer op een vrijdagavond. Dit overzicht is onder voorbehoud omdat de bijen zich niet aan onze regels houden, soms moet er worden afgeweken in verband met de weersomstandigheden.

Mochten er vragen zijn: schroom niet om contact op te nemen met de organisator.

Berto Smit /  0651367751

 

En het examen schriftelijk met een meerkeuzetoets afgenomen op een avond in de maand oktober.


Schrijf u in voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots